top of page
  • Instagram
  • Spotify
  • TikTok
  • Twitter

”Saako käyttää omaa tetsaria?” - Osa 1

  • Writer: Aku Saarelainen
    Aku Saarelainen
  • Apr 12, 2023
  • 3 min read

Olen Aku-setä Lapista ja olen kanniskellut pyssyä metsässä 20 vuotta. Alkuvaiheessa pyssyt olivat muovisia, välillä valurautaisia (tai siltä ne tuntui) ja nykyään onneksi lähinnä alumiinia. Tänä aikana olen käyttänyt monenlaisia kaupasta ostettuja taisteluvarusteita, minkä lisäksi olen saanut kunnian ulkoiluttaa valtion jakamia varusesineitä Suomessa ja ulkomailla.


Koen että minulla on aiheesta jotain sanottavaa ja varusteista minulta paljon kysellään, siispä tällä parin blogin sarjalla vastataan tähän huutoon. Ja siis joo, olenhan minä intillä töissä, mutta tätä blogia en kirjoita viranomaisviestintänä, vaan omalla ajalla valveutuneena kansalaisena.


Mighty Finland Blogi, suomalainen upseeri aseen ja varusteiden kanssa
Kuvassa kirjoittaja, omassa tetsarissa, omassa maastopuvussa, oman pyssyn kanssa, vapaa-ajan ampumaharrastustoimissa

Ensimmäisessä osassa avaan aihetta ja siihen liittyviä käsitteitä. Toisessa osassa hahmottelen edullista varustepakettia, jolla saadaan parannettua helposti yksittäisen sotilaan toimintakykyä. Kolmannessa osassa kuvailen merkittävämpää parannusta suorituskykyyn, hieman isommalla hintalapulla. Sitten voi tulla jatkoa jos on tullakseen.


Tärkeitä kysymyksiä

”Miksi kenenkään pitäisi ostaa omia sotilasvarusteita?” on kysymys, jonka kuulee monesti muilta kuin minkään varusteiden loppukäyttäjiltä. Oikea vastaus on tietenkin, että kenenkään ei pidä, sillä Puolustusvoimat jakaa jokaiselle välttämättömät varusteet niin varusmiespalvelukseen, reservin kertausharjoitukseen kuin liikekannallepanoonkin. Tästä huolimatta pienellä omalla panostuksella saa tehtyä elämästään mukavampaa kaikissa edellä mainituissa tilanteissa. Ja ne välttämättömät PV:n jakamat varusteet voivat kovassa tilanteessa olla kirjaimellisesti vain välttämättömimmät.


Lisäksi tulee muistaa, että reserviläistoimintaa harrastetaan myös omalla ajalla, eivätkä kaikki reserviläiset ole tilanteessa, jossa Puolustusvoimien materiaalin kuittaaminen kotisäilytykseen olisi mahdollista. Hyville omakustannevarusteille on siis aikansa ja paikkansa.


Podcast maanpuolustuksesta ja reserviläisyydestä

Juteltiin muuten Aku-Sedän kanssa podcastissa reserviläisyydestä ja kaikesta siihen liittyvästä. Käy kuuntelee, löytyy kaikilta podcast-alustoilta, kuten Spotifystä ja YouTubesta.


On mielestäni erikoinen ilmiö, että omakustannehankintoja näin rajusti kyseenalaistetaan. En ymmärrä mistä halu rajoittaa toisten ihmisten harrastustoimintaa kumpuaa. Ehkä muistikuvat Talvisodan ”malli Kajanderista” koskettavat joitain arkoja paikkoja. Reserviläisille, jotka puskista huutelun kanssa kamppailevat, kehotan harjoittamaan zenmäistä mielentyyneyttä ja vaikkapa asettelemaan mielessään multicamin eri variantteja paremmuusjärjestykseen. Kanssaeläjän plate carrierista ahdistuville suosittelen pohdiskelemaan omia negatiivisia tunteita ja harkitsemaan voisiko niitä käsitellä paremmin esimerkiksi lenkkeilemällä tai halkoja hakkaamalla.


Seuraava kiihkeä usein esitetty kysymys on ”Saako tätä varustetta X käyttää intissä/kertauksissa/sodassa?”. Tähän on mahdoton antaa tyhjentävää vastausta. Puolustusvoimissa asiasta ohjataan Yleisessä palvelusohjesäännössä seuraavaa

88. (--) Sotilaspuvun yhteydessä sateenvarjojen, aurinkolasien, korvalappujen, muiden kuin sotilasmallisten laukkujen ja reppujen, hiuspidikkeiden, solmioneulojen ja kalvosinnappien käytön on oltava hyvän maun mukaista. Tarkoituksenmukaiset suojavarusteet, kuten käsineet, jalkineet, kaulasuojat ja kypärät, eivät saa olla huomiota herättävän värisiä.

Itse haluan tulkita tätä sallivana, en rajoittavana ohjauksena.


Tämän lisäksi omien maastopukujen käyttöä ohjataan Pääesikunnan asiakirjalla AM23936 sekä Reservin koulutus -normissa. Näissäkään ei ehdottomasti kielletä mitään omien varusteiden käyttöä (pl. omien aseiden käyttö PV:n harjoituksissa).


Toisin sanoen Puolustusvoimien toiminnassa omakustanteisten varusteiden käyttö voi olla sallittua, kiellettyä tai sormien läpi katsottua. Pääsääntöisesti ainakin sallitaan omat puskatemppuiluvälineet (kuten puukot ja otsalamput), alusvaatteet sekä sotilasmallin jalkineet ja käsineet. Muiden varusteiden osalta käytännöt vaihtelevat alueellisesti. Laadukkaissa harjoituksissa asiaan otetaan kantaa harjoitustiedotteessa ja kysymällä harjoitusten johtajilta tai esimiehiltä asiat yleensä selviää.


Tulee muistaa, että Puolustusvoimien toiminnassa on tilanteita, joissa omien varusteiden käyttö on erikseen kielletty, kuten polttotaistelukoulutus. Lisäksi mikäli toimintaa ohjaava varomääräys vaatii käyttöön hyväksyttyjä suojavarusteita, ei vastuullinen virkamies salli suorituskyvyltään tuntemattomien omakustanteisten suojavarusteiden käyttöä. Omassa treenissä kaikki tietysti on sallittua ja blogeissa esitellyt varusteet soveltuvat loistavasti niihinkin.


Perustamiskeskus ja omat varusteet
Perustamiskeskuksen riemua, kuva PV:n opetusfilmistä ”Päällikkö perustaa”

Moni tuntuu pelkäävän mystistä ”Perustamiskeskuksen majuria” joka poikkeusolojen joukkoja kootessa vie plate carrierit, Ops-Coret ja tuhkatkin pesästä. Perustamiskeskuksen ohjeessa todetaan, että perustettavilta reserviläisiltä voidaan lunastaa materiaalia valtiolle, mutta ensisijaisesti omalle yksikölle käytettäväksi.


Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli huoltopalveluryhmään kuuluva reserviläinen ottaa sotaan mukaan oman valonvahvistimen, voi yksikön päällikkö lunastuttaa sen valtiolle ja allokoida uudelleen yksikön tiedusteluryhmälle. Väitän että tätäkin edeltäisi yksimielisyyteen tähtäävä keskustelu aiheesta. En omalla osaamisellani näe realistisena skenaariona, että perustamiskeskuksessa vietäisiin sotaan lähteviltä miehiltä kypäriä ja liivejä pois. Mutta toisaalta sotaväessä tapahtuu erikoisia ja arkijärjen tuolla puolen olevia asioita enkä voi myöskään luvata, etteikö näin voisi missään tilanteessa tapahtua. Ennen kaikkea en kuitenkaan jättäisi hyvää varustetta X ostamatta peläten sitä, että joku PerKin majuri vie sen.


Blogissa käsitellään eri kehille kuuluvia varusteita. Mikäli varustekehämalli ei ole tuttu, kannattaa tutustua esimerkiksi Varustelekan oivalliseen aiheesta kertovaan artikkeliin. Lyhyesti sanottuna kyse on siitä, kuinka kaikki taistelijan kantamat tavarat on jaettu kolmelle ”kehälle”, jossa A-kehä sisältää kaikki selviytymiseen tarvittavat vaatteet ja varusteet ja B-kehä näiden lisäksi tehtävän suorittamiseen tarvittavat varusteet. C-kehällä taas on majoittumiseen ja tehtävän jatkamisen varmistamiseen kuuluvat varusteet.


Tässä oikeastaan tämä tylsä osuus. Seuraavassa osassa pureudutaan toimintakyvyn parantamiseen matalalla budjetilla.


- Kirjoittaja suhtautuu virkapukuohjesääntöön, kuten juoppo lyhtypylvääseen: hakee tukea, ei valaistusta


P.S. Meidän Mighty Finland -pätchi on suhteellisen majuriturvallinen, ja ilman muuta toimintakykyä nostattava väline! Hanki oma Lekasta!


 
 
 

Comments


Yhteyskokeilu!

YK OK!

Laita meille viestiä, vinkkaa podiaiheista, risuja, ruusuja, jaksoideoita tai vaikka nine-lineri tästä!

Löydät meidät somesta:

  • Instagram
  • Spotify
  • TikTok
  • Twitter

Kiitos viestistäsi! Thank you for your message!

© 2023 by Mighty Finland. Powered and secured by Wix

bottom of page